Emek

Gözaltına alınan TARİŞ işçileri serbest bırakıldı

Sendikalı oldukları için işten atılan TARİŞ işçilerinin dün yapılan direnişine polis saldırmış, 65 işçi gözaltına alınmıştı. Dün gece itibariyle işçiler serbest bırakılırken, sabah konuyla ilgili fabrika önünde açıklama yaptılar.

H.Merkezi: İzmir’deki Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu TARİŞ fabrikasında 7 işçi DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atıldı. İşten atmaların devam edeceği öngörülen fabrikada işçiler, servisleriyle dönmeyerek fabrika içinde eyleme başladı. Atılan işçilerin geri alınması ve sendikanın tanınması talebiyle direnişe geçen işçilere polis saldırdı. Fabrika önüne gelen çevik kuvvet, 65 kişiyi gözaltına aldı. Aralarında sendikacıların da olduğu 65 kişiden 33’ü saat 04.00 sıralarında, diğer işçiler ise ilerleyen saatlerde serbest bırakıldı. DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan gelişmelere ilişkin fabrika önünde açıklama yaptı. Görüşme taleplerine yanıt verilmediğini ifade eden Aslan, atılan işçiler geri dönene kadar fabrika önünde direnişin devam edeceğini ifade etti.

Gözaltılar sonrası fabrika önünde açıklama yapıldı

DİSK/Gıda-İş gece saatlerinden itibaren yaşananlara ilişkin fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Türk-İş’e ve DİSK’e bağlı sendikalar ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Direnişteki TARİŞ işçileri ise fabrika yönetiminin kendilerini idari izinli göstermesi nedeniyle eyleme katılamadı.

Burada konuşan Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Beş buçuk ayı aşkındır örgütleme sürecimiz vardı. 3 ayda örgütlendik 2 ay ise toplu sözleşme mücadelesi veriyoruz. Gerek sendikamız gerek işçi arkadaşlarımız inatla, sabırla ve huzurla sürecin masada bitmesi için çaba gösterdik. Bugün görüşmek için işverenle mutabık kalmıştık. Ama her ne olduysa dün akşam komitedeki arkadaşlarımızı keyfi hukuksuz bir biçimde iş akitlerine son verdiler” dedi.

TARİŞ işçilerinin atılan arkadaşlarına sahip çıktığını belirten Seyit Aslan, “İçerdeki arkadaşlarımız, işçilerin neden atıldıklarına dair açıklama almak için fabrika bahçesinde bir araya geldiler ve bu çok haklı talepleri suç sayıldı ve işverenin şikayeti ile gözaltına alındılar” diye konuştu.

“Biz de yasaları biliyoruz, biz de hukuktan anlarız” diyen Aslan şöyle devam etti: “İşçi arkadaşlarımızın beklemesi ve talebi suç sayılamaz. Fabrikanın genel müdürü ve yöneticileri hangi hukuki gerekçelerle işten attılar bunu açıklamalılar. Şimdiye kadar iyi çalışıyor dediğiniz işçiler verimsiz derseniz bu yalan olur. Demokratik hakkını kullananlara karşı gözaltı, baskı yapmak doğru değildir. İşverenin istifa ve sendika değiştirme baskıları suçtur. 20 yılını emek vermiş alın teri dökmüş işçilere baskı yapılması kabul edilemez” dedi.

Öte yandan işler direnişe devam edeceklerinin altını çizdi.

Kaynak: Evrensel

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu