Manşet

Yurtiçi Kargoda Sendika Düşmanlığı

İstanbul: Yurtiçi Kargo’da ağır ve güvencesiz çalışma koşullarına isyan eden işçiler örgütlenerek sendikaya üye oldu. Nakliyat-İş sendikasında örgütlenen işçilere, Yurtiçi Kargo patronun yanıtı ise uydurma gerekçelerle ve kendi yasalarını çiğneyerek işten çıkarmak oldu. İşçiler ise örgütlenmekte ve sendikalı olmakta kararlı.

Yurtiçi Kargo’da haftalık 70-80 saatlere varan çalışma sürelerine, sefalet sürelerine dönüşen düşük ücrete, angarya, kölece çalışmaya isyan ederek Anayasal, yasal haklarını kullanan işçiler, Nakliyat-İş’e üye oldu.

İşçiler 2012 Eylül ayında sendikalaşma mücadelesine başladı. Sendikalaşma ilk olarak Konya’da başarıya ulaştı. Ocak ayının başlarında Konya Yurtiçi Kargo işçileri bütün şubelerde (acentelerde) örgütlenerek çoğunluğu sağladı ve Çalışma Bakanlığına başvuru yaptı.

Sendikayı hazmedemeyen patron, “İş daralması, performans düşüklüğü ve sizi mutsuz görüyoruz” gerekçesiyle 2 Ocak’ta 20 işçiyi işten çıkardı. İşçilerde Yurtiçi Kargo şubeleri önünde direnişe geçti. Benzer biçimde işçilerin insanca ve örgütlü bir yaşam için mücadele ederek Ankara’ da sendikalaşan işçilerde aynı saldırı ile karşı karşıya kaldı. Yurtiçi Kargo patronu, Ankara’da anayasal suç işleyerek sendikaya üye olan işçilere baskı ve tehdit uygulayarak, sendikadan istifa etmeye zorladı.

Başarılı olamayınca da 24 Ocak’tan bugüne kadar 70’e yakın işçiyi ‘daralma, performans düşüklüğü’ gibi gerekçelerle işten çıkardı. Ankara’da Yurtiçi Kargo’ya bağlı acentelerde toplu sözleşme yapmak için gerekli çoğunluğu sağlayan sendika, Bakanlığa yetki başvurusunda bulundu.

Hatta bazı şubelerde sendikal çoğunluğun sağlandığı Bakanlık tarafından da tespit edildi. Ancak patron kendisinin muhatap olmadığını iddia etti. Oysa mevcut 4857 sayılı yasanın 2. maddesine göre asıl iş taşerona yani alt işverene devredilemez. Yurtiçi Kargo’nun önemli ortaklarından olan ve Avrupa’nın önde gelen paket taşıma işi yapan gruplarından  Fransız La Poste’a bağlı bir şirket olan GeoPost’da bu suçlara ortak oldu. İşçilerin bu saldırılara yanıtı ise direniş oldu..

Bugüne kadar toplamda 90 işçi işten atıldı. Sendika 6 Şubat’ta “Yurtiçi Kargo, Sendikaya Üye Olduğu İçin İşten Atılan İşçileri İşe Geri Alıp, Anayasal Sendika Haklarına Saygı Gösterene Kadar Yurtiçi Kargo’ya Kargo Vermeyin”, “Yurtiçi Kargo’nun İşçi-Sendika-Ekmek Düşmanlığına Ortak Olmayın” sloganıyla bir kampanya başlattı.

İstanbul’da 6-7 Şubat 2013 tarihlerinde Avrupa Yakasında Harami’dere Aktarma Merkezi direnişçileri Yurtiçi Kargo’nun önemli müşterilerini ziyaret ederek “Yurtiçi Kargo’nun İşçi-Sendika-Ekmek Düşmanlığına Ortak Olmayın”  çağrısında bulundular.

SİMBO, DE-GA, WİLLİ-BETZ, MERCEDES-MENZ, DHL, BAYDEMİRLER, EKOL, BORUSAN OTOMOTİV, WÜRTH, ARÇELİK firmaları ziyaret eden işçiler bildiri dağıttı. Anadolu  Yakasında  ise Çayırova Aktarma Merkezi ve Kadıköy Şubeleri direnişçileri Yurtiçi Kargo’nun önemli müşterilerinden AVON, LİMANGO, MARKAFONİ, TRENDYOL gibi firmalara gitti.

İşçiler kampanyayı geniş kitlelere anlatmak ve destek istemek için çeşitli bölgelerde merkezlerde bildiri dağıtımı yapıyor, eylem örgütlüyor. Sınıf dayanışması yükseltmek amacıyla direnişteki diğer işçilerin eylemlerine katılıyor.

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu